O ΠΑΣΑΠ για τα προνόμια των αθλητών

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της εισαγωγής αθλητών σε ΑΕΙ & ΤΕΙ, το ΔΣ του ΠΑΣΑΠ οφείλει, απέναντι σε όλους τους αθλητές οι οποίοι με περίσσια αυταπάρνηση αγωνίζονται καθημερινά στα στάδια και τα γήπεδα της χώρας, να δηλώσει την έκπληξη και την απορία του.

Τη στιγμή που δεκάδες αθλητές/τριες κάθε χρόνο επιλέγονται από Πανεπιστήμια της Αμερικής (μέσω αθλητικών υποτροφιών), η εύρεση χορηγών για να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητών γίνεται όλο και δυσκολότερη, τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών έχουν μειωθεί δραματικά, όλες οι δυτικές χώρες έχουν δημιουργήσει δομές στήριξης των ελίτ αθλητών κα, στην Ελλάδα δείχνουμε να αγνοούμε επιδεικτικά όχι μόνο την πραγματικότητα αλλά και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Διπλή Σταδιοδρομία Αθλητών-ΔΣΑ (EU, Guidelines on Dual Careers of Athletes, 2013)

 

Σύμφωνα με αυτές, οι ενέργειες και πράξεις της Διπλής Σταδιοδρομίας Αθλητών-τριών (ΔΣΑ) συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020 (Europe 2020 Strategy), δηλαδή στην πρόληψη της διαρροής των μαθητών-φοιτητών από το εκπαιδευτικό σύστημα, στην αποφοίτηση μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επίτευξη υψηλότερων δεικτών απασχολησιμότητας των εν ενεργεία και παλαιών αθλητών και στη διατήρηση περισσότερων αθλητών ενεργών στο αθλητικό σύστημα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αθλητικών Οργανισμών και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (AEI) με σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικών αναφορικά με τη Διπλή Σταδιοδρομία Αθλητών (οδηγία 27). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τα ΑΕΙ, σε συνεργασία με αθλητικούς οργανισμούς, να σχεδιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για εν ενεργεία και παλαιούς αθλητές, όπως προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learnngs) (οδηγία 29).

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΔΣ του ΠΑΣΑΠ με επιστολή του στον Υφυπουργό και τον Γεν. Γραμ. Αθλητισμού ζητά την άμεση δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία, με την συμμετοχή και των αθλητών, θα προετοιμάσει τις απαραίτητες εκείνες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε και η αδικία της απόφασης του ΣτΕ να αποκατασταθεί και η δημιουργία ενός σύγχρονου “συστήματος διευκόλυνσης και αρωγής” των ελίτ αθλητών, να προωθηθεί.

Επίσκεψη και ενημέρωση ΠΑ.Σ.Α.Π. στην Εθνική Παίδων

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Α.Π., Βασίλης Μηνούδης, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων Ε.Ο.ΠΕ. – ΠΑ.Σ.Α.Π., επισκέφτηκε τη Δευτέρα (2/1) το απόγευμα την Εθνική παίδων στους Αγίους Θεοδώρους, όπου συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (13-15/1, Άργος).

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΠΑ.Σ.Α.Π. είχε διττή προσέγγιση. Από τη μια, οι διεθνείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Dual Career προκειμένου να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στην καριέρα τους μετά το βόλεϊ σε επαγγελματικό και ψυχολογικό επίπεδο, και πως πρέπει από νωρίς να προετοιμαστούν για αυτές.

Από την άλλη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ενημερώθηκε και για το πρόγραμμα “PROtect Integrity 2016” που σκοπό έχει την πρόληψη των φαινομένων χειραγώγησης, μέσω της ενημέρωσης των πρωταγωνιστών των γηπέδων. Σκοπός του ΠΑ.Σ.Α.Π. και της Ε.Ο.ΠΕ. είναι η πρόληψη να ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες, έτσι ώστε να υψωθεί ένα τοίχος προστασίας του αθλήματος από τη σύγχρονη μάστιγα του αθλητισμού.

Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και ήταν άκρως  εποικοδομητική για του Έλληνες βολεϊμπολίστες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά με τις ερωτήσεις τους στην όλη διαδικασία.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. κ. Καραμπέτσο, για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑ.Σ.Α.Π. για τη συνέχιση των κοινών αυτών επιμορφωτικών δράσεων, που είχαν ξεκινήσει από πέρυσι και δεσμεύεται για την συνέχισή τους σε όλες τις «μικρές» Εθνικές ομάδες.

 

 

«Καλή σταδιοδρομία Αχιλλέα...»

Το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Π. συγχαίρει τον άσο της γαλλικής Ναντ, Αχιλλέα Παπαδημητρίου, που σήμερα το πρωί ορκίστηκε ως πτυχιούχος του τμήματος «Εnvironmental Μanagement» στο κέντρο πολιτικής περιβάλλοντος και ανάπτυξης του SOAS, University of London.

Ο Σύνδεσμός μας εύχεται καλή σταδιοδρομία στον 35χρονο πρωταθλητή και πτυχιούχο οικονομικών από την Αμαλιάδα, που χάρις στη σκληρή και μεθοδική του προσπάθεια, κατάφερε να συνδυάσει την μόρφωση και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις με απόλυτη επιτυχία και εδώ και λίγες ώρες να ολοκληρώσει τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές του, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις πολύτιμες δυνατότητες που του παρείχε το επιμορφωτικό προγράμμα του ΠΑ.Σ.Α.Π., Dual Career.

Στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.Α.Π. ο πτυχιούχος άσος εμφανώς ενθουσιασμένος για την ανταμοιβή των κόπων τριών ετών, αριθμό ρεκόρ για distance students (ο μέσος όρος είναι 4 και το λιγότερο ειναι 3 χρόνια μαζί με τη πτυχιακή) δήλωσε πως “θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ στο μέλλον με τις σπουδές μου και παράλληλα να συνεχίσω να αγωνίζομαι, αν και αναγνωρίζω ασφαλώς πως σε αυτό το υψηλό επίπεδο, κάτι τέτοιο φαντάζει στους περισσότερους σχεδόν ανέφικτο.”

Προβληματίστηκαν.. ευχάριστα οι διεθνείς

Σε συνέχεια των κοινών δράσεων Ε.Ο.ΠΕ.-ΠΑ.Σ.Α.Π., οι διεθνείς του ομοσπονδιακού τεχνικού, Σωτήρη Δρίκου, είχαν την ευκαιρία, σε ένα διήμερο αφιερωμένο στο Dual Career, να συμμετέχουν σε 2 επιμορφωτικές ενότητες, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 30 Μαϊου και Τετάρτη 1 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στην 1o Ενότητα, ο Δ/ντής του ΠΑΣΑΠ Β.Μηνούδης μαζί με τον πρώην διεθνή και μεταπτυχιακό φοιτητή στην Αθλητική Συμβουλευτική (Springfileld College, Massachusettes, USA) Θ. Καριπίδη, παρουσίασαν στους διεθνείς τα πραγματικά δεδομένα που βιώνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια και, κυρίως, μετά την αθλητική τους καριέρα, και ιδιαίτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη μετάβαση αυτή, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

pasap12

Την επομένη, στην 2η ενότητα η ειδική σύμβουλος του «Career Design», Επικοινωνιολόγος-Συμβούλος Σταδιοδρομίας, Μαρία Γεωργαλά, είχε ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει τους αθλητές να ενεργοποιηθούν, χρησιμοποιώντας τα “εργαλεία” και τις δυνατότητες που προσφέρονται πλέον σε όλους, ώστε μεθοδικά και επιστημονικά να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πλάνο δράσης για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ικανοποιημένος από την ενεργή συμμετοχή των αθλητών της Εθνικής και στις 2 ενότητες του διημέρου δήλωσε ο Διευθυντής του ΠΑ.Σ.Α.Π. , Βασίλης Μηνούδης, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανταπόκριση της Ομοσπονδίας και τη συνεργασία της. “Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τους διεθνείς μας αθλητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην όλη διαδικασία, σε βαθμό υψηλότερο από τον αναμενόμενο. Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας, κάνουν το έργο των αθλητών για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς τους, στη φάση της μετάβασης, πολύ δύσκολο.
Σκοπός μας είναι η προετοιμασία αυτή των αθλητών να γίνεται προγραμματισμένα από νωρίς, παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα, ώστε οι αθλητές να είναι όσο γίνεται περισσότερο προετοιμασμένοι. Άλλωστε η αθλητική καριέρα είναι τόσο απρόβλεπτη, που οφείλει ο αθλητής να είναι έτοιμος οποιαδήποτε στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι η ΕΟΠΕ έχει «αγκαλιάσει» θερμά όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους αθλητές αλλά και το ίδιο το άθλημα.”

Από την πλευρά του ο πρώην διεθνής άσος και φοιτητής πλέον σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Θεόκλητος Καριπίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους δύο φορείς για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει σε αυτές τις κοινές δράσεις ΕΟΠΕ-ΠΑ.Σ.Α.Π. “Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο τον ΠΑ.Σ.Α.Π. όσο και την ΕΟΠΕ που μου επέτρεψε να παρακολουθήσω και να συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις, όσο και τους Ομοσπονδιακούς προπονητές για την δυνατότητα που μου προσφέρουν, να δουλέψουμε τις επόμενες εβδομάδες με τους διεθνείς, σε θέματα ομαδικής συνοχής και βελτίωσης της απόδοσης.”

pasap 4

Εκ μέρους των διεθνών ο άσος του Α.Ο. Κηφισιάς, Γιάννης Ρουμελιωτάκης παραδέχθηκε αρχικά πως «το διήμερο που πέρασε μας προβλημάτισε… ευχάριστα»  και συμπλήρωσε: «Ήταν μία ενημέρωση για ένα θέμα, που λίγο πολύ δεν είχαμε κάτσει να σκεφτούμε για το μέλλον μας. Και με αφορμή αυτό το σεμινάριο, νομίζω όλοι μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι θα μας άρεσε να ακολουθήσουμε, πως θα το ακολουθήσουμε αυτό, ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία και γενικά μας έδωσε μπόλικη «τροφή για σκέψη», για να δούμε πως θα ενταχθούμε ουσιαστικά σε ένα νέο επάγγελμα, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με ό,τι ασχολούμαστε τώρα, τον αθλητισμό.

Πραγματικά ήταν μία πολύτιμη και χρήσιμη ενημέρωση και το γεγονός ότι έγινε από δύο πρώην αθλητές, που ξέρουμε καλά έκανε ακόμη πιο ομαλή και κατανοητή την προσαρμογή μας σε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα που ακούσαμε και συζητήσαμε. Έχοντας περάσει και ο Βασίλης (σ.σ Μηνούδης) και ο Θεόκλητος (σ.σ. Καριπίδης) από τη θέση μας στο άλλο στάδιο πλέον, ήταν πιο εύκολο να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης και ψυχολογίας μας, ώστε να μας «περάσουν» και να μας μεταδώσουν πολύ πιο εύκολα αυτά που θέλανε να μας πούνε και να είναι απόλυτα κατανοητά από όλους μας. Ήταν για μας δύο ζωντανά… παραδείγματα που εξέφραζαν όλα όσα μας είπανε. Συγχαρητήρια για αυτές τις πρωτοβουλίες του ΠΑ.Σ.Α.Π. και της Ε.Ο.ΠΕ. και εύχομαι να συνεχιστούν και στο μέλλον…»

Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν προσεχώς σε συνεργασία πάντα με την ΕΟΠΕ και στην Εθνική Γυναικών, κατόπιν συνεννόησης με τους Ομοσπονδιακούς τεχνικούς.

Κοινές δράσεις Ε.Ο.ΠΕ – Π.Α.Σ.Α.Π.

Με αφορμή την έναρξη των επιμορφωτικών δράσεων στις Εθνικές ομάδες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των διεθνών για την παράλληλη προετοιμασία τους για την μετά αθλητισμού επαγγελματική τους ζωή (Dual Career),  την ενημέρωση – εκπαίδευσή τους κατά της χειραγώγησης αποτελεσμάτων (match fixing) κ.α ο Σύνδεσμός μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και τους ομοσπονδιακούς προπονητές για την θετική ανταπόκριση στην πρόταση μας για κοινές επιμορφωτικές δράσεις στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.

Μέριμνα τόσο του Συνδέσμου μας, όσο και της Ομοσπονδίας, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΟΠΕ  στην τελευταία γενική συνέλευση είχε υιοθετήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) της EUAthletes για το match fixing, είναι η επιμόρφωση των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών του αθλήματος, διεθνών αθλητών και αθλητριών και σε θέματα που δεν περιορίζονται μόνο στις γραμμές του γηπέδου, αλλά τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα το μέλλον τους και σχετίζονται με την καριέρα τους στο άθλημα.

Οι εκδηλώσεις που άρχισαν με την ενημέρωση των Εθνικών ομάδων Ανδρών-Γυναικών για το match fixing, σε Αθήνα και Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “PROtect Integrity 2016”, θα κορυφωθούν το διήμερο 30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί η Ε.Ο.ΠΕ σε συνεργασία με τον ΠΑ.Σ.Α.Π. και την Career Design, θα διοργανώσει επιμορφώσεις για το θέμα της Διπλής Σταδιοδρομία (Dual Career) και συνέντευξη Τύπου για την αναλυτική παρουσίαση των συνολικών δράσεων.


«Έγραψε ιστορία» και κέρδισε εντυπώσεις ο ΠΑ.Σ.Α.Π.

Παρουσία του ΠΑ.Σ.Α.Π, που για πρώτη φορά στα χρονικά Συνδέσμου Αθλητών εκπροσωπήθηκε με τον διευθυντή του Βασίλη Μηνούδη στο Athens #JobFestival 2015, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  το Σαββατοκύριακο η διήμερη εκδήλωση (26-27/9) που διοργάνωσε η Skywalker.gr με σκοπό την ανάδειξη της συνέργειας.

Τόσο, η αυξημένη συμμετοχή των επισκεπτών, όσο και η ποιότητα της πληροφόρησης που παρουσιάστηκε από τους εισηγητές με workshops, πάνελ αλλά και σεμινάρια επιχειρηματικότητας, ανέδειξαν τη σημασία αυτού του πρωτοποριακού φεστιβάλ εργασίας, όπου ο Δ/ντής του Συνδέσμου μας, Βασίλης Μηνούδης «έγραψε ιστορία», συμμετέχοντας στο πάνελ της θεματικής ενότητας “Και τώρα τι κάνουμε; Η ανασφάλεια στον εργασιακό χώρο” παρουσίασε το θέμα του «Dual Career, η προετοιμασία των αθλητών για την ομαλή μετάβασή τους στην μετά αθλητισμό εποχή».

Ένα θέμα διαφορετικό και άκρως ενδιαφέρον, όπως φάνηκε από τα κολακευτικά σχόλια και το θερμό ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων, που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Ήδη μάλιστα, με αφορμή την παρουσίαση αυτή ο ΠΑ.Σ.Α.Π. προχώρησε σε επαφές με εταιρείες και επαγγελματίες, που «αγκάλιασαν» θερμά την ιδέα του προγράμματος Dual Career που φιλοδοξεί να «τρέξει» ο Σύνδεσμός μας και αναμένεται να βοηθήσουν εμπράκτως στην υλοποίησή του.

Το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Π. ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Skywalker και ανυπομονεί να συνεργαστεί και πάλι μαζί της για την υλοποίηση του PASAP Dual Career Programme.

Δείτε την παρθενική παρουσία του Διευθυντή του ΠΑ.Σ.Α.Π., Βασίλη Μηνούδη στο Athens #JobFestival 2015 στο 3.40.38 του σχετικού video.

Επιμόρφωσης συνέχεια στην Εθνική Ανδρών

Με την παρουσίαση «Σχέσεις Αθλητών-Διαπραγματευτών (Managers). Υποχρεώσεις-Δικαιώματα-Κανονισμοί» και ομιλητή τον Ανέστη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών ενόψει του European League, συνεχίστηκε ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΠΑ.Σ.Α.Π. προς τους διεθνείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Dual Career» που προωθεί ο σύνδεσμός μας.

Παρά την ατυχή συγκυρία και αναστάτωση που προκάλεσαν στη χώρα μας τα τελευταία γεγονότα, και σίγουρα επηρέασαν και τους διεθνείς αθλητές, το καλοσώρισμά τους ήταν θερμό και η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη, γεγονός το οποίο ικανοποιεί ιδιαίτερα όλους τους παράγοντες του Συνδέσμου που με προσωπικό τους ζήλο προσπαθούν συμβάλλουν στην προσωπική αυτοβελτίωση των αθλητών βόλει της Ελλάδος, όπως και να τους εφοδιάσουν με τις απαραίτητες γνώσεις και τα ερεθίσματα ώστε να μπορούν να προστατεύσουν την αθλητική τους καριέρα και εκτός γηπέδων.

Η παρουσίαση εστίασε κυρίως στα ζητήματα της ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ αθλητών και διαμεσολαβητών αθλητικών συμβάσεων (managers) στον ελληνικό χώρο του βόλει, όπου δεν λειτουργεί ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών μιας σύμβασης αθλητικής διαμεσολάβησης. Παρουσιάσθηκε στη συνέχεια το ρυθμιστικό πλαίσιο που ψηφίσθηκε και είναι εφαρμοστέο σε σχέση με διεθνείς μεταγραφές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIVB), το οποίο μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για μια νέα ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των managers στην Ελλάδα, πάνω σε παγκόσμια πρότυπα, ενώ επίσης παρουσιάσθηκε και συγκριτική μελέτη από διάφορες χώρες και αθλήματα της ΕΕ, τα οποία έχουν πλήρως ρυθμισμένα νομικά πλαίσια για τις σχέσεις αθλητών – managers. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού έθεσαν υπόψη όλων των παρευρισκόμενων τις δικές τους εμπειρίες από συνεργασίες με managers του εξωτερικού και διατυπώθηκαν προτάσεις για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του καθεστώτος και στην Ελλάδα. Τέλος, με θέρμη οι διεθνείς αθλητές καλωσόρισαν την πρόταση του ΠΑ.Σ.Α.Π. για σύσταση ειδικής επιτροπής αδειοδότησης αθλητικών διαμεσολαβητών βόλεϊ, υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ, με ενεργό συμμετοχή των αθλητών σε αυτή.

«Ήταν μια πολύ σωστή και απαραίτητη ενημέρωση για τους μάνατζερ γενικότερα και για το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτούς, που σίγουρα θα έπρεπε να’ χει γίνει πολλά χρόνια πριν» σχολίασε στην επίσημη ιστοσελίδα του συνδέσμου μας www.pasap.eu. o διεθνής άσος της ιταλικής, Αουρίσπα Αλεσάνο, Απόστολος Αρμενάκης και συμπλήρωσε: «Από αυτά που άκουσα, συμπεραίνω ότι ίσως κανένας μάνατζερ στην Ελλάδα δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλει ο νόμος γύρω από το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στην Ελλάδα φυσικά είναι ακόμη μια περίπτωση, που ο νόμος δεν εφαρμόζεται, κάτι που όπως μας εξήγησε και ο Ανέστης (σ.σ Δημητριάδης) αυτό πάντοτε είναι αρνητικό για τους αθλητές.

Γενικά όλες αυτές οι επιμορφωτικές ενημερώσεις και συζητήσεις που είχαμε φέτος με την Εθνική ομάδα, ήταν πολύ σωστές και σοβαρές και όποιος ήθελε να ακούσει πραγματικά πιστεύω ότι κέρδισε κάποια πράγματα, που στους νεαρούς ειδικά αθλητές της ομάδας θα ειναι πολύ χρήσιμα στο μέλλον».

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π με τη σειρά του θα ήθελε να ευχαριστήσει τους αθλητές και τους προπονητές για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσαν, όπως και την ΕΟΠΕ για τη δυνατότητα που δόθηκε για την πραγματοποίηση της σειράς αυτής των επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Τελευταίος σταθμός της πρωτοποριακής δράσης του Συνδέσμου μέσα στον Ιούλιο είναι το σεμινάριο με τίτλο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διαχείριση Σταδιοδρομίας» σε συνεργασία με την edujob e-mentoring (www.edujob.gr).

Ο Α. Δημητριάδης στις Βρυξέλλες

Παρουσία του ΠΑ.Σ.Α.Π δια του Γενικού Γραμματέα Ανέστη Δημητριάδη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες η Συνάντηση της Ολομέλειας για τον Κοινωνικό Διάλογο στον χώρο του αθλητισμού και της αναψυχής στην Ευρώπη, όπου ο ΠΑ.Σ.Α.Π συμμετέχει στον τομέα του επαγγελματικού αθλητισμού εκπροσωπώντας ασφαλώς τους εργαζόμενους.

Με την παρουσία 15 εκπροσώπων από 9 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία αποφασίσθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς η διανομή στα Κράτη –  Μέλη των Οδηγιών για την Υγεία και Ασφάλεια των αθλητών στο εργασιακό τους περιβάλλον (Health and Safety Guidelines), η διπλή σταδιοδρομία των αθλητών (Dual Career), καθώς και η βιώσιμη απασχόληση των αθλητών, η οποία πρέπει να αποτελεί μέριμνα των εργοδοτών (ομάδων) και των εθνικών ομοσπονδιών και κυβερνήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας των αθλητών όσο και μετά από αυτή με την παροχή κινήτρων (όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός ειδικού σχεδίου συνταξιοδότησης αποκλειστικά  για επαγγελματίες αθλητές).

Τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ενημερώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές που προωθούνται στο χώρο του επαγγελματικού βόλεϊ σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ και την ΕΣΑΠ, και δήλωσαν ότι στηρίζουν απόλυτα κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται προς το συμφέρον των αθλητών και την βελτίωση των συνθηκών της εργασίας τους

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. σε σεμινάριο γυμναστών

Με την παρουσία του ΠΑ.Σ.Α.Π. ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Μαϊου το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πετοσφαίριση “Παίζω Βόλλεϋ”, που συνδιοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους Φυσικής Αγωγής, την Ε.Ο.ΠΕ., την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής και το ΟΑΚΑ.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. δια του Δ/ντή του Β.Μηνούδη είχε την χαρά και την τιμή να αναπτύξει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και προπονητές το θέμα: «Η προετοιμασία του αθλητή για την μετά αθλητισμό εποχή και ο ρόλος των προπονητών».
Ένα θέμα στο οποίο ο ΠΑ.Σ.Α.Π. δίνει ιδιαίτερη σημασία και για το οποίο θεωρεί ότι η επιμόρφωση και η προετοιμασία χρειάζεται να γίνεται από τις μικρές ηλικίες των “ταλαντούχων” αθλητών. Δεδομένου οι γυμναστές και οι προπονητές  παίζουν τον σπουδαιότερο (μαζί με τους γονείς) ρόλο στην ανάπτυξη αθλητικής κουλτούρας στα νεαρά παιδιά, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει στο πρόγραμμα του σεμιναρίου το ανωτέρω θέμα.

Στην 45λεπτη παρουσίαση του Δ/ντή του ΠΑ.Σ.Α.Π. παρουσιάστηκε σε βάθος το πρόβλημα της “μετάβασης” των αθλητών στην μετά αθλητισμό εποχή, δοθηκαν αποτελέσματα ερευνών, έγινε αναφορά στις Κατευθύνσεις της Ε.Ε., δίνοντας έμφαση σε αυτές που αφορούν γυμναστές και προπονητές και τέλος παρουσιάστηκε η δράση και το πλάνο του ΠΑ.Σ.Α.Π. για το Dual Career.

 

 

Νέα πρόταση της EUAthletes για το Dual Career

Αγαπητοί φίλοι,

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. μέσω της EUAthletes επιδιώκει την χρηματοδότηση ενός προγράμματος της Ε.Ε. για το Dual Career με τίτλο «Dual Careers for Athletes Education and Training Committee». Η χρηματοδότηση της πρότασης αυτής θα δώσει την δυνατότητα και στον Σύνδεσμό μας να υποστηρίξει καλύτερα και με περισσότερα μέσα τους αθλητές/τριες, για την προετοιμασία τους για την μετά αθλητισμού εποχή.

Μπορείτε να βρείτε την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος εδώ:

https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/r/mercator/Dual_CareersforAthletesEducationandTrainingCommittee6780/VERSION_0000002/

Για αυτό το λόγο ζητάμε την στήριξη όλων σας (αθλητών και μη), σύμφωνα με τις παρακάτω  οδηγίες.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

In order to do so, you need to create an account on the Advocacy Europe website : https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/register?locale=en
After activating your account via link received on your e-mail, you go to : https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/r/mercator/Dual_CareersforAthletesEducationandTrainingCommittee6780/VERSION_0000002/ where you have our project proposal on the right side of the screen. Than you need to click « SUPPORT » located just under EU Athletes logo. The whole procedure takes less than few minutes and the website does not send any spam afterwards.

Ακολουθεί η επιστολή της EUAthletes…

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!


 

Dear All,

EU Athletes have submitted a proposal in « Advocate Europe » idea challenge for innovative and transnational projects, which gives us a chance to receive a grant of €50,000.

The idea of our project « Dual Careers for Athletes Education and Training Committee » is directly issued from the results of PDM Erasmus + project and the member associations’ willingness to reinforce the support for dual career for athletes. The Committee will help Player Development Managers to share knowledge and experience on how to help athletes to reach their goals and potential after sport.
(you can find the project description here : https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/r/mercator/Dual_CareersforAthletesEducationandTrainingCommittee6780/VERSION_0000002/ )

A jury will select up to 12 winners who will each receive up to €50,000 to implement their project ideas. But it is important to mention that additionally, registered users can vote for their favorite projects. The five ideas with the highest numbers of user votes will make it to the final round of the jury deliberations and the project with the most user votes will win a Community Award and the applicant will receive a prize of €5,000, independent of the expert jury’s decision.

If we manage to get the founding to realize this project, it will obviously bring benefits to all member associations and the athletes themselves. For this reason, I would like to invite you to give your support for this project.

In order to do so, you need to create an account on the Advocacy Europe website : https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/register?locale=en
After activating your account via link received on your e-mail, you go to : https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/r/mercator/Dual_CareersforAthletesEducationandTrainingCommittee6780/VERSION_0000002/ where you have our project proposal on the right side of the screen. Than you need to click « SUPPORT » located just under EU Athletes logo. The whole procedure takes less than few minutes and the website does not send any spam afterwards.

We are counting on your support, as the vote is only open until Sunday the 19th of April and currently we would need almost 1000 votes in order to get on the top of the list. If everyone gets involved we have a chance to get there, so feel free to share this message through your network to support our cause.

Thank you in advance, I’m at your disposal if you have any questions.

Best regards